,

Stencils og skabeloner – Teknik 3: Varm embossing

Så er det blevet tid til vores næste teknik i serien om Stencils & Skabeloner. I denne lille artikelserie ser vi på mulighederne for at få meget, meget mere ud af vores stencils. I dag handler teknikken om, hvordan man kan bruge sin stencil til at skabe motiver med varm embossing.

 • Type prosjekt: Kort
 • Anledning: Generell
 • Stilart: Clean and Simple
 • Teknikker brukt: Embossing, stensilering
 • Hovedfarge: Gul/hvit

SE OGSÅ: BAKGRUNN LAGET MED STENSIL

# Teknik 3 – Varm embossing:

Denne gang skal vi lege med embossing pulver og varmepistol. De fleste kender sikkert til varm embossing teknikken sammen med stempler, men i dag skal vi se, at man sagtens kan bruge sine stencils til varm embossing.

Varm embossing går ud på, at man påfører sit karton en klæbrig klar sværte. Her kender mange til Tsukineko’s VersaMark Embossing Ink. Herefter drysser man embossing pulver på sit karton og pulveret vil nu sætte sig fast, der hvor man har påført den klæbrige sværte. Til slut varmer man pulveret med en varmepistol, så pulveret smelter.

PKL_IMG_1704

 Til denne teknik skal jeg bruge følgende materialer:

 • Karton – Jeg har brugt 250 g/m2 hvidt karton med glat overflade.
 • En stencil – Denne stencil har jeg selv lavet og skåret ud med hobbykniv.
 • Embossing sværte – Jeg bruger altid Tsukineko’s VersaMark Watermark/Embossing sværte.
 • Embossing pulver – Her har jeg brugt Ranger’s “Lemon Yellow” (EPJ00327) pulver.
 • Og en varmepistol.

Når man skal lave varm embossing, kan det anbefales at bruge karton med glat overflade. Bazzill karton har for eksempel ofte en struktureret overflade. Her kan man med fordel bruge bagsiden af kartonet, som er mere glat. Årsagen er, at det strukturerede karton gør det sværere at få et godt sværte aftryk. Det er det samme, hvis man for eksempel vil stemple en tekst. Her vil strukturen i kartonet ofte gøre, at sværten ikke kan nå ned i strukturens fordybninger, hvorfor man opnår ikke et solidt aftryk. Dette kan også være tilfældet ved varm embossing.

PKL_IMG_1706

Jeg har sat mit hvide karton fast til underlaget med lidt non-permanent tape. Dette gør jeg for at undgå mit karton flytter på sig under processen. Herefter ligger jeg min stencil ovenpå kartonet og taper stencilen fast med lidt washitape. Jeg ønsker fuldstændig at undgå, at stencil eller karton kan flytte på sig.

PKL_IMG_1708

Nu tager jeg min VersaMark Embossing sværte og begynder at duppe, smøre eller tvære sværten ned på min stencil og kartonet. Formålet er, at få VersaMark sværten ned på kartonet, som er synligt – Og kun der, hvor kartonet er synligt!

PKL_IMG_1709

Jeg bruger ofte et kaffefilter, når jeg arbejder med embossing pulver. Hermed kan jeg arbejde over kaffefiltret og undgå at få pulver ud over det hele. Dette er et trick jeg har lært af Jennifer McGuire.

PKL_IMG_1710

Jeg kan nu hælde embossing pulveret ud over kartonet. Pulveret vil klæbe sig fast til de områder, hvor der er blevet påført VersaMark Embossing sværte. Hvis man ser godt efter, kan man se de steder på kartonet, hvor sværten er.

PKL_IMG_1711

Nu har jeg fået hældt pulver over hele kartonet. Resten af pulveret ligger pænt nede i kaffefiltret, hvorfor jeg nemt og hurtigt kan hælde det tilbage i bøtten. Nu er jeg klar til at smelte pulveret med varmepistolen. Hvis ikke man smelter pulveret, vil det bare drysse af igen. Man bør ikke røre ved pulveret, da man i få fald risikerer at lave bare pletter.

PKL_IMG_1712

Så har vi gang i varmepistolen. Det er en god idé at varme sin varmepistol godt op inden man begynder at arbejde med sit karton. Jo kortere tid kartonet er udsat for varmen, jo bedre. Man kan nemlig risikere at kartonet begynder at bøje og bølge på grund af varmen. Sørg for at alt pulveret bliver smeltet.

Jeg bruger en lille karton bakke, som faktisk er noget af emballagen fra min Ipad. Låget af en skotøjsæske kan ligesåvel bruges. Fordelen er, at der er lidt kanter på så mit karton ikke kan flyve væk.

PKL_IMG_1713

Så har jeg fået smeltet alt pulveret og jeg kan nu begynde at pynte kortet.

Jeg har efterfølgende valgt at give mit kort et sommer-look. Mit stencil mønster med solstrålerne tiggede jo ligefrem om det! Én enkelt fin blomst og en strimmel karton til teksten. Den pink strimmel karton har jeg indfarvet med sværten, som jeg har stemplet blomsten med. Dette er en nem måde at få sit karton til at matche 100% med sit stemplede motiv.

PKL_IMG_1714

Til mit færdige kort har jeg brugt materialerne:

 • Stempelsæt og dies “On Your Day” fra Clearly Besotted Stamps.
 • Ranger dye sværter “Electric Lime” og “Pink Gumball” til blomsten.
 • Tsukineko Memento sværte “Tuxedo Black” til teksten.
PKL_IMG_1716

Er det ikke fantastisk, hvad man kan få ud af sine stencils og skabeloner. Og tænk engang, vi er slet ikke færdige med gode idéer til teknikker. Husk, at se med i næste uge, hvor vi igen skal lege med en ny teknik.

Andre artikler i denne serien:


Posted

Translate »