Så er det atter tid til en ny stencil teknik og denne gang er den lidt mere avanceret end tidligere. Denne gang skal vi nemlig bruge 2 stencils samtidigt, hvilket kræver 2 forskellige typer stencils. Og ikke nok med det! Vi skal bruge 2 forskellige sværte teknikker, nemlig ink blending og sponge daubers.
- Type prosjekt: Kort
- Anledning: Jul
- Stilart: Clean and Simple
- Teknikker brukt: Stenilering, stempling
- Hovedfarge: Hvitt
SE OGSÅ: STENSILERT OG ELEGANT BAKGRUNN I KORTLAGING
# Teknik 6 – Dobbelt lags stencil:
Denne teknik kræver at man har to typer af stencils. Den første stencil skal have et motiv med stort negativ område. Med andre ord, den må ikke bestå af et fint og tæt mønster. Den anden stencil skal dog netop består af et fint og detaljeret mønster. Jo større negativ område/luft den første stencil har, jo bedre resultat vil man få med den detaljerede stencil. Vores fremgangsmåde til denne teknik er, at starte med stencil’en med det store negative område. Med denne laver vi vores første “lag” af vores motiv.
Til denne teknik har jeg brugt følgende materialer:
- Karton – Akvarel karton 180 gr. Her kan også bruges kraftigt karton med glat overflade.
- Stencil med stort negativt område – Her et rådyr fra STAMPlorations “Christmas Reindeer”.
- Stencil med detaljeret mønster – Her er brugt Memory Box “Texture Mesh”.
- Post-it notes – til masking/ afdækning.
- Washi tape eller malertape – Til at fastgøre stencils med.
- Ink Blending Tool.
- Distress Inks – Her er brugt farverne Brushed Corduroy og Gathered Twigs.
- Sponge Dauber.
- Pigment ink – her er brugt Delicata “GoldenGlitz” sværte.
—
Da min stencil med rådyret indeholder to motiver, må jeg først dække det andet motiv til. Ellers risikerer jeg, at der kommer sværte på mit karton hvor jeg ikke ønsker det. Her har jeg brugt post-it og washi tape.
—
Nu kan jeg lægge min stencil henover mit karton. Det er en god ide at fastgøre sin stencil til arbejdsunderlaget med washi tape eller anden form for tape. Og hvis din stencil ikke dækker hele dit karton stykke, så er det vigtigt også af dække dette af. Hvis ikke man får dækket af, så kan man være så uheldig, at få sværte pletter på sit fine karton.
Jeg har fastgjort min stencil med washi tape og er nu klar til at bruge mit Ink Blending Tool til at farve mit rådyr.
—
Min første farve er Brushed Corduroy fra Distress Inks. Ved at bruge lette cirkelformede bevægelser med Ink Blending Tool’et kan jeg påføre sværten. Jeg sørger for, at geviret, ryggen og benene får en lidt mere intens farve end resten af rådyret.
—
Jeg kunne have stoppet efter den første farve, men jeg ønsker at opnå en lidt større dybde i farven på mit rådyr. Derfor bruger jeg nu en lidt mørkere brun, Gathered Twigs fra Distress Inks. Igen bruger jeg så vidt muligt cirkelformede bevægelser til at påføre sværten med. Denne gang fokuserer jeg på kun at skabe en mere intens farve langs kanterne på rådyret. Atter med ekstra fokus på gevir, ryg og ben.
Man kan vælge at stoppe her og lave et fantastisk julekort med motivet af rådyret. Men vi fortsætter for at arbejde videre med stencil nummer 2. Hermed kommer vi til øjeblikket, hvor vi bruger 2 stencils på samme tid. Dobbelt-lags øjeblikket!
—
Nu tager jeg fat på min anden stencil, den med det detaljerede mønster. Her har jeg valgt en stencil med et gitter mønster, men det kunne også have været et endnu mere detaljeret mønster.
Denne gang skal jeg bruge pigment ink. Dette skyldes, at pigment ink ligger sig ovenpå kartonet. Det vil sige, at det ikke synker ned i kartonet, men istedet ligger sig i et lag ovenpå. Da jeg allerede har lavet mit første lag med Distress Ink sværten, ønsker jeg ikke, at mit næste lag skal mixe med det. Snarere tværtimod ønsker jeg, at det skal ligge lag på lag.
Jeg tager min nummer 2 stencil og ligger den ovenpå den første stencil. Jeg har på nuværende tidspunkt ikke flyttet eller fjernet den første stencil med rådyret. Resultatet er, at nu har jeg 2 stencils liggende i dobbelt lag.
Denne gang bruger jeg en Sponge Dauber til at farve med. Jeg foretrækker personlig at bruge Sponge Daubers, når jeg arbejder med pigment ink og stencils. Her kan selvfølgeligt også bruges Ink Blending Tool.
—
Med en Sponge Dauber har jeg nu påført min Guld Glitter sværte. På billedet ovenfor kan I se, hvorledes der nu ligger et lag glitrende guld på rådyret. Tsukineko Delicata “GoldenGlitz” Pigment sværte er min absolut favorit blandt guld sværter. Bedst af alt, så smitter den ikke af, når første den er fuldstændig tør.
—
Nu er mit rådyr færdigt og har fået et flot glitrende lag med guld sværten. Nu er næste step for mig at lave et lækkert julekort, som kan bruges til den kommende Jul.
—
Andre artikler i denne serien:
- Stencils & Skabeloner – Bonus video
- Stencils & Skabeloner – Teknik 1: Mists
- Stencils & Skabeloner – Teknik 2: Stempling
- Stencils & Skabeloner – Teknik 3: Varm embossing
- Stencils & Skabeloner – Teknik 4: Tegn efter
- Stencils & Skabeloner – Teknik 5: Paste
- Stencils & Skabeloner – Teknik 7: Tør embossing
- Stencils & Skabeloner – Teknik 8: A la Tim Holtz