STILART: ART DECO

Stilarter i papirhobby

0 948

Hvordan kan vi bruke stilarter i papirhobbyen? I serien “Stilarter i papirhobby” ser vi på hvilke motiv, mønstre og former som er karakteristiske for de forskjellige stilartene. Vi håper at artiklene skal gi deg inspirasjonen du trenger for å lage egne, stilfulle prosjekter. I dag ser vi nærmere på stilarten Art Deco. 


Historikk

Art Deco var en bevegelse innen dekorativ kunst tidlig på 1900-tallet. Stilarten hadde sitt utspring i Verdensutstillingen i Paris i 1925 og influerte arkitektur, mote og kunst. Fokus for Verdensutstillingen var franske luksusvarer og noen historikere ser på Art Deco som en tidlig form for modernisme. 

Etter et lengre opphold oppstod en fornyet interesse for Art Deco innen grafisk formgiving i 1980-årene. Stilarten hadde da blitt forbundet med film noir og 1930-årenes glamour. Dette førte til at Art Deco ble brukt i reklame for smykker og moter.


Design

Stilarten Art Deco beskrives ofte som eklektisk – noe som betyr en blanding av elementer for å lage egne løsninger. Art Deco er en stilblanding av afrikansk kunst, formen til templer i Midtøsten (Ziggurat), gresk formgivning, dyremotiver, industriell funksjonell formgivning og neoklassisme. Stilarten er overdådig, og denne overdådigheten er tilskrevet en reaksjon på den påtvungne sparsommeligheten i årene under den første verdenskrig. 


 

 

Art Deco i papirhobby

  • Form: Store buer. Avrundede hjørner. Sikksakk-form. Krystallform. Ziggurat-form (se bilde av tempel øverst). 
  • Mønster: Chevron. Sikksakk-mønster. Tropisk bladverk. Intarsia. Dyremønster.
  • Farger: Gjerne sterke, klare farger som gir et lakkpreg. Gråfarger som aluminium og stål. 
  • Motiv: Atletiske kvinner med korte frisyrer og rette kjoler. Dresskledde og elegante menn. Jazz-instrumenter. Transportmidler, spesielt passasjerskip, fly og tog. Radio. Strømlinjeformede industriprodukter. Fontener. Høyhus. Solstrålemotiv (se bilde øverst). Dyremotiv. 
  • Prosjekt: Kort, layouts og andre papirprosjekter. 
  • Anledning: Kan brukes til alle anledninger, men passer best til unge og voksne. Art Deco-stilen passer både til kvinner og menn. 
  • Teknikker: For å finne motiv som passer til papirprosjekter i Art Deco-stil kan du søke på “Art Deco poster” på internett. Du vil da finne mange flotte bilder hvor av mange fritt kan brukes på papirprosjekter: Art Deco posters. I tillegg finnes det også stempler i Art Deco-stil. Et eksempel på det ser du her: The Enchanted Gallery
  • Pynt/dekor: Det er gjerne motivet og formene som er hovedfokus når det gjelder papirprosjekter i Art Deco-stil og derfor er det ofte ikke så mye annen pynt på prosjektene. Dersom du ønsker å pynte litt kan fjær, en filmstripe og perler være med på å underbygge stilen. 
  • Annet: Stilarten Art Deco er trolig mer utbredt innenfor papirhobby i Storbritannia og USA enn den er her i Skandinavia. 

Nedenfor ser du et lite galleri bestående av papirprosjekter som er inspirert av Art Deco-stilen. Disse papirprosjektene har tidligere vært publisert i The Paper Crafting og dersom du trykker på bildene finner du link til den originale artikkelen. 

 

Kilde: Wikipedia
Foto: Art Deco Poster by Johanna, Flickr (CC -BY.SA 2.0),
Wikipedia, Public Domain Pictures, Marit Pedersen
Publisert med tillatelse.

close

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More