STILARTER I PAPIRHOBBY: GOTISK

0 1,083

Gotisk, den mørke, mystiske og vampyraktige stilen, kjenner mange til. Men gotisk som egen stilart innenfor papirhobby er mer ukjent. Likevel regner verdens største scrapbookingforum Scrapbook.com “Gothic” som en av stilartene og har en egen kategori for denne stilen. Her skal vi forsøke å se nærmere på den gotiske stilen og hvordan den brukes i papirhobbyen.

GOTISK

Dersom du lager et kort, en kiste eller noe annet til Halloween er det ofte laget i stilarten “Gotisk” uten at du kanskje er helt bevisst det selv. Gotisk stil kjennetegnes av mørke farger, bleke ansikt, vampyrer, blod, flaggermus, kister, skjeletter og edderkopper. Stilen kan minne litt om Steampunk, men der Steampunk dreier seg om mekanikk og teknikk dreier “Gotisk” seg om det tildels illevarslende og groteske i samme tidsperiode. Både Steampunk og den gotiske stilarten er avarter av Victoriatidens estetikk.

GOTISK

Innenfor arkitektur er gotikken betegnelse på fellestrekk på monumentale byggverk i Vest-Europa i middelalderen. Eksempler på gotisk arkitektur i Skandinavia er Nidarosdomen i Trondheim, Storkyrkan i Stockholm og domkirkene i Roskilde, Århus og Odense. Målet var å bygge høye byggverk med store vinduer, karakteristiske hvelver, buer og søyler.

GOTISKDet som kanskje brukes mest i papirhobby er gotisk skrift. Eldre bøker med gotisk skrift er svært populære dekorasjoner spesielt dersom man lager prosjekter i stilen “Vintage”. Slike prosjekter vil man som oftest karakterisere som nettopp “Vintage” og ikke gotisk da den gotiske skriften bare er med som et dekorelement for å bygge opp under Vintage-stilen.

Dersom du vil lese mer om den gotiske stilen kan du se nærmere på disse linkene:
Scrapbook.com: Gothic Layouts
Gothic Coffins
Goth
Gotisk kunst
Gotisk arkitektur
Gotisk skrift

Artikler i serien om stilarter i papirhobby:
Stilarter i papirhobby: CAS = Clean and Simple
Stilarter i papirhobby: Steampunk
Stilarter i papirhobby: Ephemera
Stilarter i papirhobby: Retro
Stilarter i papirhobby: Monokromatisk
Stilarter i papirhobby: Gotisk
Stilarter i papirhobby: Doodley
Stilarter i papirhobby: Grunge
Stilarter i papirhobby: Playful
Stilarter i papirhobby: Vintage
Stilarter i papirhobby: Heritage

Foto: David S. Featherston (Flickr), 2014
uploaded by soerfm,  Wikimedia
Featured image is cropped

License: CC BY SA 2.0
Alexander750, deviantART 2014
License: CC BY-SA 3.0
Adrian Pingstone, Wikimedia 2014
Public Domain

 

close

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

CAPTCHA


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More