Stilarten Steampunk

STILARTER I PAPIRHOBBY: STEAMPUNK

For kort tid siden hadde vi her i TPC en spørreundersøkelse for å finne ut av hvilke stilarter som var mest kjent blant skandinaviske scrappere og stilarten Steampunk var en av de mer kjente. Nå når vi starter opp med en serie artikler om stilarter innenfor papirhobby er det Steampunk-stilen vi først skal se nærmere på.

Wikipedia oversetter Steampunk til “damppunk” på norsk, og beskriver stilarten som en type science fiction som baserer seg på teknikk fra 1800-tallet som dampmaskiner, luftballonger og mekaniske regnemaskiner. Stilarten kan også omhandle mer moderne gjenstander som blant annet datamaskiner basert på Victoriatidens teknologi, og Steampunk utspiller seg vanligvis i et viktoriansk miljø (Wikipedia: Steampunk). Urban Dictionary beskriver Steampunk som en subgenre innenfor spekulativ fiction som kan oppsummeres slik “Hvordan fortiden hadde sett ut dersom fremtiden hadde kommet fortere” (Urban Dictionary: Steampunk).

Hvordan fortiden hadde sett ut dersom framtiden hadde kommet fortere.

Det er kort sagt ikke helt lett å definere hva Steampunk er, men innenfor papirhobby kjenner man igjen stilarten ganske fort likevel. Papirprosjekter som er laget i denne stilarten er som oftest mørke, gjerne jordfargede, og elementer som gjerne brukes er tannhjul, dampmaskiner, urverk, høye hatter og noe som likner “dykkerbriller” (Brillene har kanskje et eget navn?). De har også et industrielt/teknisk/mekanisk preg over seg som gjerne blandes med elegansen fra Victoria-tiden, noe som gjør resultatet nærmest gotisk uten blekhet og blodfarger, men med mekanikk og teknikk.

Av de mer kjente produsentene har blant andre Graphic 45 produsert en rekke artikler innenfor denne stilarten som du ser avbildet nedenfor. Kenny K. er en av de som har laget stempler som passer til Steampunk-prosjekter.

STILARTER I PAPIRHOBBY: STEAMPUNK

Dersom du har lyst å lære mer om denne fascinerende stilarten kan det være verdt å sjekke ut disse linkene:
Pinterest: Steampunk Crafts
Craftster: All Steampunk Projects on Craftster
Etsy: Steampunk Paper
Hot off the Press: Steampunk Scrapbooking Paper Pack
Gabrielle Pollacco: Steampunk Mixed Media Journal Cover Tutorial
Scrapbook.com: Steampunk Scrapbooking
How stuff works: How Steampunk works

Lena Johansen i TPC har laget et maskulint kort i denne stilarten. Det er spesielt motivet på kortet, sammen med tannhjulene, skruene og tallene i bakgrunnen som gjør at kortet får et mekanisk uttrykk. Fargene er mørke og kortet har et slitt preg som Lena har fått til ved å distresse kantene.

STILARTER I PAPIRHOBBY: STEAMPUNK

 

Artikler i serien om stilarter i papirhobby:
Stilarter i papirhobby: CAS = Clean and Simple
Stilarter i papirhobby: Steampunk
Stilarter i papirhobby: Ephemera
Stilarter i papirhobby: Retro
Stilarter i papirhobby: Gotisk
Stilarter i papirhobby: Doodley
Stilarter i papirhobby: Grunge
Stilarter i papirhobby: Playful
Stilarter i papirhobby: Vintage
Stilarter i papirhobby: Heritage

Oversiktsside over stilarter: Styles

 

Foto øverst: Hans Splitner, Flickr 2014
License: CC BY-ND 2.0
Produktfoto: Graphic 45
Publisert med tillatelse
Foto nederst: Lena Johansen


Nøkkelord dansk: Inspiration

Translate »