,

Stjel som en kunstner?

Vi lever i et kreativt samfunn. Noen scrapper, andre skriver, strikker, maler eller pusser opp hjemme. Fellestegnet for dette er at vi lar oss inspirere av ting rundt oss. Noen ganger kan det være fargen på en vegg i et rom, mønsteret i en tapet, sammensetningen av diecuts på et kort eller en bretteteknikk. Kanskje du har gått på et kurs og lært en teknikk som du synes var morsom? Som kunstner, tar man med seg alle disse erfaringene og bruker det til å utvikle seg selv og lage noe kreativt som man har lyst til å utforme selv. En sann kunstner stjeler ideer – litt herfra og litt derfra og lager sitt eget utrykk. 

Austin Kleon har skrevet en bok om temaet – Stjel som en kunster – 10 ting som ingen fortalte deg om å være kreativ.  Han hevder at ingen ide er helt unik, men at inspirasjonen kom fra ett eller annet sted. Det har han nok helt rett i. Vi inspireres av hverandre og av moter og trender. Både musikere, skribenter, malere og andre kunstnere henter ideer fra hverandre. Kanskje er det en måte å skrive på som inspirerer, eller kanskje det er en kort rekke med toner fra en symfoni som inspirerer. Setter man sammen dette til sitt eget uttrykk, blir det noe helt nytt. Noen ganger kan man spørre seg selv – hvem var egentlig først til å spille akkurat de tonene etter hverandre, eller skrive akkurat det uttrykket?

 

Det har vært skrevet artikler om lifting og kopiering tidligere i The Paper Crafting. Generelt var tilbakemeldingen at flere ikke ønsket å bli kopiert helt, og må det isåfall henvises til hvem man har kopiert. Med kopiering mener jeg her helt eksakt likt – ned til samme motiv og mønsterark, eller feks lage den eksakt samme tingen, dersom den er unik. De fleste som har svart her er ikke designere og driver ikke med dette på fulltid. For mange som er drevne og driver på toppnivå, så blir man hermet etter og kopiert. Et eksempel er Finnabair sine arbeider. Men, for henne er det bare en fordel at flere kopierer og lager nesten like ting. Hun er designer og skal selge produktene sine. Det gjør hun når andre kjøper produktene og lager tilsvarende det hun lager. De som er designere for butikk eller leverandører – designer for å inspirere andre og for at leverandøren eller butikken skal selge sine varer. Hvis andre kjøper utstyret for å lage det samme, så har designeren gjort en god jobb. Finnabair tjener penger og lever av, at vi ønsker å kopiere hennes stil.

I det siste har flere hobbydesignere hevdet at de har fått utvidet patent på ulike bretteteknikker og ulike prosjekter. En patent er en utvidet rettighet du kan søke om på ditt prosjekt eller din egen framgangsmåte. Det som er viktig for å få patent er at det du lager er nyskapende. Dette er beskrevet i Loven om patenter. Patenten kan vare i opptil  20 år, men vil for en en privatperson i Norge koste 70 050kr fordelt på 20år, slik prisene er nå (850kr i søknadsgebyr, 1200kr i meddelsgebyr og 68 000kr fordelt som årsavgifter over 20 år). Da gjelder patenten kun i Norge. Senere kan du søke om utvidet patent og du må da søke om patent for hvert enkelt land du vil ha patent for. Patenter gjelder ikke automatisk for hele verden.  Dersom du skal søke om patent i andre land, må oppfinnelsen din holdes hemmelig mens du søker patent. Du kan altså ikke vise fram prosjektet ditt i blogg, facebook og instagram mens søkeprosessen er i gang. Et spørsmål en kan stille seg er hvordan kan man få patent på en bretteteknikk eller prosjekter som har vært laget av mange i en årrekke? Det er ikke helt sikkert at andre ikke har utviklet og gjort tilsvarende tidligere. Dette kan fort bli et hav av patenter som det er vanskelig å følge med på, og som gjør hobbymarkedet vanskelig.

Min oppfordring er: Kos deg med å være kreativ. Vær ydmyk: Lær av andre, gå på kurs, se på you-tube og tutorialer.  Det er ingen som finner opp kruttet helt uten inspirasjon fra andre. Det er lov å la seg inspirere og det er lov til å ta med seg ideer fra andre. Lær en ny teknikk, bruk den, kos deg og skap ditt eget. Kos deg med å være kreativ. Om du derimot vil kopiere ideen helt, så er det lov dersom du ikke har økonomisk gevinst av det (feks selger prosjektet eller holder kurs), eller gjør det som et del av et designoppdrag. Det å prøve ut andre sine metoder og teknikker er en fin måte å lære på. Men husk også, hvis du viser fram det du lager med andres ideer og teknikker, så vil de fleste sette pris på at du henviser tilbake til dem.

 


Tags:

Posted

Translate »