Sommerhatten – å bruke scrappeutstyr til noe helt annet – del 1

De fleste scrappere driver ofte med flere kreative sysler. Noen syr, noen strikker og andre maler eller fargelegger. Nå har vi slitt med Korona i et år. Jeg er en av de som ikke liker å gå å handle noe særlig i butikker akkurat nå. I fjor sommer slo det meg at jeg bare hadde en sommerhatt. Den er i kenguruskinn og kan bli litt ukomfortabel å ha på. Jeg trengte derfor veldig noen nye solhatter. Solhatter som dette må prøves, og dette er det som ikke frister før man skal kjøpe de. Etter raske søk på nett, er det et hav av oppskrifter som ligger pinna på Pinterest, tutorials på you-tube og oppskrifter i blogger. Kunne jeg lage hatter som passet meg av det utstyret jeg hadde liggende hjemme, gjerne gjenbruk, og som ikke koster noe særlig? Her er den første hatten som presenteres her.

Etter et dykk inn i stoffskapet mitt, fant jeg fram en gammel blondegardin som var kjøpt på loppemarked. Denne er egentlig kjøpt til mixed media og hadde en haug av sommerfugler i blondene. En blondehatt med rund og stor brem var tanken.

Du trenger:

Stor blondegardin eller blondestoff, en glass eller plastbolle, tynn plast, medium som får stoff til å stivne  (jeg brukte Deco-Hardener fra Hobby Line), bånd, rustfri ståltråd og symaskin.

 

1 steg:

Jeg fant fram en glassbolle, som var omtrent samme størrelse som hodet mitt på utsiden av bollen. Så klippet jeg en stor sirkel av blonden. Sirkelen skal være så stor at blonden rekker rundt utsiden av bollen + 3 eller 4 cm til. Så sydde jeg rynkesøm (rettsøm – stinglengde 4) på symaskinen. Du kan med fordel sy to runder med rynkesøm, som ligger 1 cm fra hverandre. Disse danner da to sirkler, innenfor hverandre, i kanten av blonden. Det er ikke så farlig om disse er litt unøyaktige. de skal klippes vekk senere.

2 steg:

Først la jeg et lag tynn plast utenpå bollen (slik at blonden skal løsne fra bollen senere). Blondesirkelen ble lagt utenpå bollen. Så ble rynkesømmen dratt til. Da drar du i de to parallelle trådene som du akkurat har sydd. Pass på å ikke dra tråden helt igjennom. Nå finjusteres blonden, slik at den ligger tett og fint rundt bollen og strammes på toppen av bollen.

3 steg.

Her brukte jeg pensel og førte på et medium som skal stivne stoffet. Jeg brukte Deco-Hardener fra Hobby Line. Men her er det flere medier du kan bruke. Dette er noe jeg har brukt mye til mixed media tidligere. Pass på at blonden blir skikkelig gjennombløt av mediet. La det tørke til neste dag.

4 steg.

Se etter at stoffet er stivt. Klipp av det som ligger inne i bollen. Du skal bare bruke halvkulen som ligger utenpå bollen.

5 steg:

Nå er det tid for å lage bremmen. Klipp bremmen i blonden. Klipp et par cm større enn du egentlig skal ha den. I midten klipper du et hull som er litt mindre enn åpningen på halvkulen du akkurat har laget. Klipp opp litt forsiktige hakk fra innsiden av sirkelen i midten. Fest bremmen til kuppelen til hatten. Det er lurt å feste med knappenåler eller tråkle først. Sy to runder rundt på symaskin tilslutt, for å være sikker på at det er festet.

6 steg:

Nå syr du rynkesøm (rettsøm – stinglengde 4), som tidligere, ytterst på bremmen. Sy gjerne to sømmer, en som ligger 1 cm innenfor den andre.

7 steg:

Finn en rustfri og rimelig tykk ståltråd. Flere ståltråder kommer med en type overflatebehandling, eller de er laget med en spesiell legering, som gjør at de ikke ruster så lett. Form kanten på bremmen av ståltråden og fest den sammen i enden. Etter mange ulike mislykka forsøk, endte jeg opp med superlim og hvit elektrikertape.

8 steg:

Snu hatten, slik at den ligger med undersiden opp. Nå la jeg på ståltråden og rynket sammen rynkesømmen ytterst på blonden, slik at blonden faller pent rundt langs undersiden av ståltråden og hatten. Ståltråden sitter nå i spenn, inni blonden. Dette er litt samme rynkeprossess som du gjorde i starten.

9 steg.

Nå er det på tide å sy et bånd i hattebremmen, slik at du fester ståltråden i enden av blonden. Her fant jeg igjen et Tim Holtz bånd som jeg hadde liggende. Brett båndet rundt bremmen, slik at det dekker over og under ståltråden. Sy rundt med maskin.

Steg 10:

Nå er utgangspunktet for hatten ferdig. Fest eventuelt på hattebånd og pynt hatten. Her har jeg pyntet med en kunstig orkide. Orkideen er delt opp litt og sydd på etter at hattebåndet er sydd på for hånd.

 

Lykke til med med nye kreative krumspring.

Kreativ hilsen fra Kirsten Ulset.

close

SCRAPPENYTT FRA TPC! ABONNÉR PÅ DE NYESTE ARTIKLENE FRA TPC!

Les TPCs personvernerklæring for mer informasjon

.