Typiskt skandinaviskt Mixed Media

Som mange har fått med seg har vi vært så heldige å få med flere dyktige gjesteskribenter i TPC Magazine i vår. En av skribentene er Lena Lindström fra Sverige. Lena har holdt på med scrapbooking siden 2007 og i denne artikkelen viser hun fram et Mixed Media-prosjekt hvor hun blant annet bruker never! La deg gjerne inspirere av Lenas flotte prosjekt og samle naturmaterialer i sommer. Da har du mye å leke med utover neste vinter. 

Av Lena Lindström


- Advertisement -

Type prosjekt: Tavla
Anledning: Bara avslappning och trivsel
Stilart: Mixed media
Teknikker brukt: Struktur med gesso,  egna papperslera dekorationer, crackle, decopage, washes, mister
Pynt/dekor: Ram, blad, titel och brads i metall. Fågel, svampar, hänglås och swirls i papperslera. 3D balls small och medium, skeleton leaves, cheesecloth, hjärta i gips med ståltråd, bitar av en sida från en gammal bok.
Hovedfarge: Deco art mixed media fluid acrylic raw umber, 13@rts mist pastel pink och light Turquise.
Medium som er brukt: Deco art crackle glaze och crackle paint. Deco art heavy gel medium. 13@rts gel medium, Deco art matte medium, 13@rts gesso
Utstyr som er brukt: Gjutformar för papperslera, klädnypor


Jag har hållit på med scrapbooking sedan 2007 och från att ha gjort enbart layouter så har jag utökat med att först göra kort, sedan projekt life, lite ATC och senaste åren har jag gått över till att i princip bara göra mixed media. Men det kan bli både layouter, kort och ATC ändå men då är det mixed media i alla fall.

Det är liksom skönt i själen att göra mixed media eftersom man aldrig kan göra fel, det blir bara inte riktigt som planerat utan på ett nytt sätt! Många av mina roligaste idéer och en del av mina tekniker har uppkommit av misstag! Men det är det som gör det så kul, det är bara att åka med och fortsätta skapa.

Jag har gjort en tavla med mycket näver som måste vara typiskt skandinaviskt! Finns det ens björkar utanför Skandinavien?

Först grundade jag slarvigt med vit gesso. Jag fäste lite rivna bitar av en gammal bok med matt medium. Jag la på mer gesso med en palettkniv medvetet ojämnt och för att få mer struktur tryckte jag ner palettkniven i gesson och lyfte rakt upp. Det ger en jättesnygg struktur. Jag gjorde detta över nästan hela tavlan men vissa områden lämnade jag gesson slät. Jag limmade fast delar av snirklar och krusiduller av papperslera med hjälp av gel medium och la jag på crackle glaze och crackle paint på några olika ställen. Detta ger ytterligare struktur men jag ville också passa på att se hur man kan få olika sorters sprickor med olika produkter. Jag älskar att utforska olika tekniker!

Medan bakgrunden torkade skar jag ut ett hus i kartong som jag skalade av översta lagret på för att få fram strukturen i kartongen. Nävern rev jag i remsor och limmade fast med gel medium. Nävern var ju inte helt platt förstås så för att den skulle ligga kvar mot bakgrunden när limmet torkade klämde jag fast den med klädnypor. Överkanten klippte jag så att nävern slutade kant i kant med mitt kartonghus. På sidan valde jag att låta kartongen synas. Med lite mer gel medium fäste jag art stones i olika storlekar och färgade dem med rosa och turkos mist.

När mina sprickor fått torka i lugn och ro målade jag bakgrunden brun men spädde färgen med vatten på vissa ställen så att sprickor och boksidor fortfarande skulle skymtas. Jag färgade ostduk med rosa mist och la den som ett lager mellan bakgrunden och huset. Den fick sällskap av några skelloton leaves. Jag fäste huset med heavy gel medium och monterade taket som bestod av näver som fått behålla formen det torkat i.

Lite dekorationer gjorda i papperslera, mistade med old gold tillsammans med en underbar ram och lite ståltråd samt en titel fick avsluta detta alster.

Dersom du vil se mer av det Lena lager finner du hennes prosjekter her:
Min blogg: Wanel scrappar
Instagram: Wanel scrappar
FB: Creations by Wanel

Foto: Lena
Publisert med tillatelse

- Advertisement -

Translate »